+36 (70) 330 7577

Az ingatlanpiac alakulása 2024 őszig

Az ingatlanpiac alakulása 2024 őszig

A szegedi ingatlanpiac alakulása 2023 és 2024 között
 
Az elmúlt két évben a szegedi ingatlanpiac komoly változásokon ment keresztül, amit a mellékelt diagram is jól szemléltet. Az adatok 2023 januárjától 2024 augusztusáig mutatják a tranzakciók volumenét, amely jelentős ingadozásokat mutat, ám összességében erős növekedést tapasztalhatunk az időszak végére. Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy milyen tényezők befolyásolhatták a szegedi ingatlanpiacot, és mit mutatnak az egyes hónapok!
 
 
1. 2023 első féléve: Kivárás és stagnálás
 
2023 januárjában a piacon enyhe visszaesés volt tapasztalható, amit az előző év magas inflációja és a növekvő kamatlábak indokolhattak. Az év első hónapjaiban a tranzakciók száma csak mérsékelten növekedett, különösen februárban és áprilisban volt visszafogottabb az aktivitás. Március és május hónapokban viszont némi élénkülés mutatkozott, ami jelezte, hogy az érdeklődés az ingatlanok iránt nem szűnt meg teljesen, de a vásárlók és eladók még kivártak.
 
2. 2023 második féléve: Élénkülés
 
Az igazi változás 2023 nyarán kezdődött, amikor a diagramon látható módon a tranzakciók száma jelentős emelkedést mutatott. Július és szeptember között drasztikusan megugrott a forgalom, amely mögött több tényező is állhat. A nyári hónapokban hagyományosan megnő az ingatlanpiaci aktivitás, ahogy sokan ekkor döntenek vásárlás vagy eladás mellett. Emellett a gazdasági stabilizáció jelei is hozzájárulhattak ahhoz, hogy többen mertek beruházni ingatlanokba.
 
 
3. 2024 első féléve: Stabilizálódás és folyamatos növekedés
 
2024 első hónapjai vegyes képet mutattak: februárban és márciusban viszonylag alacsony volt a tranzakciók száma, ám ez nem szokatlan a téli hónapok után. Áprilistól kezdődően azonban egy egyértelmű növekedési trend rajzolódik ki, amely júniusra és júliusra erősödött meg igazán. Ekkorra a szegedi ingatlanpiac újra lendületet vett, és az aktivitás közel duplájára nőtt az előző évi bázishoz képest.
 
4. 2024 augusztusa: Rekord aktivitás
 
2024 augusztusa messze a legerősebb hónap volt az elmúlt két évben, ami a diagramon is jól látszik. Ennek hátterében a gazdasági stabilizálódás, az infláció csökkenése és a banki kamatok mérséklődése állhatott, amely visszacsábította a vásárlókat és az eladókat a piacra. Emellett a kormányzat által bevezetett támogatási programok, például a lakásfelújítási támogatások, szintén hozzájárulhattak ahhoz, hogy több lakás cserélt gazdát ebben az időszakban.
 
Következtetések
 
A szegedi ingatlanpiac 2023 és 2024 között jelentős ingadozásokat mutatott, de összességében egyértelmű növekedési trend figyelhető meg. Az ingatlanpiaci aktivitás legnagyobb csúcspontjai a nyári hónapokban, különösen 2024 augusztusában voltak, amikor a piac rekord szintre ugrott. 
 
A jövőre nézve, ha a gazdasági stabilitás és a lakásvásárlási kedv fennmarad, továbbra is élénk piaccal számolhatunk Szegeden. Ugyanakkor fontos figyelembe venni a szezonális ingadozásokat és az infláció alakulását, amelyek továbbra is befolyásolhatják a tranzakciók számát. A mostani adatok alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a szegedi ingatlanpiac erősödő pályára állt.
 
Ez a blog rövid áttekintést ad a szegedi ingatlanpiac 2023-2024 közötti alakulásáról. Ha érdekelnek további részletek, vagy ingatlanvásárláson gondolkodsz, érdemes figyelemmel kísérni a helyi trendeket, mert a piac folyamatosan változik!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.