+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!

Az energetikai tanúsítványt ajándékba adjuk

energetikai_tanusitvany_epulet_eladas_arthome_szegedMagyarországon 2009. január 1-jén lépett érvénybe az a rendelet (176/2008 Korm. rendelet), amely szerint az ingatlanokról energiafelhasználási jellemzőik alapján energetikai tanúsítványt kell készíteni. A tanúsítvány beszerzése az értékesíteni kívánt ingatlanokat érinti és célszerű már az értékesítést megelőzően elkészíttetni, hogy az adásvételi szerződésbe feljegyzésre kerülhessen.

 

Mi az az energetikai tanúsítvány és mire jó?

 

Az energetikai tanúsítvány az ingatlannal kapcsolatos energetikai információkat tartalmazza. Részletes tájékoztatást ad azzal kapcsolatban, hogy mennyire gazdaságos az ingatlan fűtési, hűtési, használt meleg víz előállítási, szellőztetési és világítási célokra való felhasználás szempontjából, továbbá javaslatot tesz a megtakarítási lehetőségekre.

A tanúsítvány az adott épület energiafogyasztásának mértékét mutatja meg, összehasonlítva azt az ugyanolyan rendeltetésű és méretű új épületekre vonatkozó követelmények szerinti épület fogyasztásával. Ez a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed, hasonlóan a háztartási gépek energiafogyasztását mutató címkéhez.

 

Milyen esetekben nem szükséges energetikai tanúsítványt igényelni?

 

  •   A használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén.
  •   Ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt.
  •   Ha a természetes személy nem tud eleget tenni a hitelszerződésből eredő kötelezettségeinek.

 

Milyen ingatlanokra nem kötelező a tanúsítvány?

 

  • Az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületekre.
  • Az évente 4 hónapnál rövidebb használatra, vagy a legfeljebb 2 évi használatra tervezett, illetve a hitéleti rendeltetésű épületekre
  • A jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre.
  • A mezőgazdasági rendeltetésű épületekre, műhelyekre és a sátorszerkezetekre.

Hasznos információ:

  • Az adásvételi szerződésnek minden esetben tartalmaznia kell annak rögzítését, hogy a jogszabály alapján kötelező-e az épületre a tanúsítványt elkészíttetni.
  • A tanúsítvány az elkészítést követően 10 évig érvényes és felhasználható.

Irodánk vállalja eladni kívánt ingatlan energetikai tanúsítványának elkészítését. Partnerünk a Bautender KFT. szakértő kollégákkal végzi el a felmérést és a tanúsítvány elkészítését akár rövid határidővel is. Igényeld nálunk az energetikai felmérést és kedvezményes áron szervezzük le azt.

Partnerünk weboldalát itt tekintheted meg.

 

Kedvezményes ajánlat:

Amennyiben az értékesítéssel kizárólag irodánkat bízod meg, úgy az energetikai tanúsítványt ajándékba adjuk Neked!