+36 (70) 330 7577

EnglishEnglish
I will be up to date!
Eladóknak az adózásról

Eladóknak az adózásról

Egy ingatlan eladásnál bizonyos esetekben az ELADÓNAK személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik. Viszont ez is csak akkor, ha nyereséggel adtuk el a lakásunkat. Nézzük meg az adózás részleteit! Blogbejegyzésünkben az adózás eseteit, mértékét, kedvezményeket vesszük sorba!

Adófizetési kötelezettség: az eladáskor a szerzési érték és az eladási ár közötti különbözet a személyi jövedelemadó alapja (5 éven belüli értékesítés esetén). Az adó a haszon 15%-a, de ez sávosan csökken a szerzéstől számított idővel arányosan.

 

 

Egy példával élve, ha 30 millió forintért vettünk egy lakást és 35 millióért adtuk el, az 5 milliós különbözet után kell adózni. Ha viszont olcsóbban adtuk el a lakást, mint vettük, NEM kell fizetni.

Az eladás után a következő esetekben NEM kell fizetni Szja-t:

Ha ingatlanunkat a vásárlást követő ötödik évben vagy utána adtuk el.
Ha olcsóbban értékesítjük az ingatlant, mint ahogy hozzájutottunk, vagyis ha az eladási ár nem éri el a vételárat  (5 éven belüli értékesítésnél).

Ezenkívül adómentességet élvezünk még az alábbi esetekben:

– A házassági vagyonközösség megszüntetése következtében az ingatlannak, a vagyoni értékű jognak a házastárs, bejegyzett élettárs által történő megváltásából származó jövedelem adómentes.

– Ha a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, az ebből származó jövedelem adómentes

– A helyi önkormányzat, illetőleg az állam tulajdonában lévő lakásnak a bérleti jogáról való lemondásért kapott térítés, továbbá a  kényszerbérlet megszüntetése esetén a más lakás biztosítása helyett a helyi önkormányzat által a bérlőnek fizetett térítés is adómentes jövedelem.

– Adómentes a termőföld értékesítésből származó jövedelemnek a 200 ezer forintot meg nem haladó része, ha a termőföldet olyan regisztrált mezőgazdasági termelőnek adja el, aki azt legalább öt évig egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként mezőgazdasági célra hasznosítja, vagy olyan magánszemélynek értékesíti, aki regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás alkalmazottja, és e földet az őt alkalmazó társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja.

 

Mennyi adót fizetek?

A személyi jövedelemadó mértéke 2021-ben 15%, tehát az adóköteles jövedelmed 15 %-át.

Ezt aszerint kell megfizetni, hogy hány év telt el az ingatlan szerzése és eladása között.

De mi is számít az értékesített ingatlan szerzési időpontjának?

Szerzési időpont az a nap, amikor a magánszemély az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz (Földhivatalhoz) benyújtotta.

Mi az adóalap?

Az az összeg, ami alapján kiszámítják a fizetendő adót.

Ezt a következőképpen tehetjük meg:

ELADÁSI ÁR – SZERZÉSI ÉRTÉK – ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK =  ADÓALAP

A fizetendő adó: ADÓALAP x 0,15

Mi lehet értéknövelő beruházásnak?

A válasz NEM egyszerű. Értéknövelő beruházás az ingatlan szokásos piaci értékét növelő ráfordítás, azzal, hogy szokásos piaci értéket növelő ráfordításnak minősül az az igazolt kiadás is, amely ingatlan átruházása esetében az átruházást megelőző 24 hónapon belül és az átruházásról szóló szerződés szerinti bevételnek az 5 százalékát meghaladó mértékben az ingatlan állagmegóvása céljából történt.

A jövedelem összegét úgy állapítjuk meg, hogy a bevételt csökkentjük a költséggel.

És mi ebből az adóköteles jövedelem?

o. és 1.évben az adóköteles jövedelem a jövedelem 100 %-a

2. évben az adóköteles jövedelem a jövedelem 90 %-a

3. évben az adóköteles jövedelem a jövedelem 60 %-a

4. évben az adóköteles jövedelem a jövedelem 30 %-a

5. és minden további évben az adóköteles jövedelem a jövedelem 0 %-a

 

Könnyítésképpen itt egyszerűen kiszámíthatod kalkulátorunk segítségével!

https://szamoldki.hu/hu/kalkulator/mennyi-adot-kell-fizetni-ingatlan-ertekesitesekor

Adózással, illetékkel kapcsolatban is tájékoztatást adunk ügyfeleinknek az eladásnál, vételnél. Hívj minket, ha keresel, eladsz!

Comments (0)

    New comment

    Please note that your post will be published after revision

    I accept the privacy policy.