+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Vége a nagy boomnak: megtorpant az ingatlanpiac

Vége a nagy boomnak: megtorpant az ingatlanpiac

Sokat változott az ingatlanpiac az utóbbi hónapokban: megállt az áremelkedés – sőt néhol már csökkenést tapasztalhatunk.  Ennek egyik oka – a rengeteg piacra került újépítésű lakás mellett – az új, nyáron megjelent magas hozamú államkötvény, ami sok befektetőt csábított el az ingatlanvásárlástól. A folyamat a saját célra vásárlóknak kedvezhet, mert az ingatlanok nem kelnek el „bármi áron”, többet lehet alkudni is.

Az állam nyáron új, kedvező állampapírt bocsátott ki Magyar Állampapír Plusz néven (röviden MÁP+,  korábbi nevén Nemzeti Kötvény). A szakértők szerint ennek a lépésnek egyik célja, hogy a magyar lakosság által, a 2008-as válság okozta bizalmatlanság miatt otthon tárolt készpénzállományt visszavezesse a gazdaságba.  A MÁP+ kedvező kamatozásával sok befektetőt elcsalt az ingatlanpiacról, ami részben hozzájárult az ágazatban eddig tapasztalható áremelkedés megtorpanásához, visszaeséséhez. Nekik ugyanis jobban megéri állampapírba fektetni ahelyett, hogy vállalnák az ingatlankiadással járó teendőket. Ha pedig a befektetők nem licitálva vásárolják az ingatlanokat egymástól, akkor az elszállt ingatlanárak realizálódni kezdenek – ez nemcsak feltételezés, hanem egy már  megtapasztalható folyamat.

Azok a házak, lakások, amelyeket irreálisan magas áron hirdetnek a tulajdonosok, nem kelnek el, még hónapok leforgása alatt sem  – ami ugye pénz és időkidobás számukra, kénytelenek ezért csökkenteni az árakat. Az értékbecslésben pedig egyre többen kérik az ingatlanosok segítségét, ugyanis a hirdetéseket böngészve még nem biztos, hogy valós képet kap a tulajdonos arról, mennyit ér az ingatlana – a hirdetésben szereplő árak még vegyesek, továbbra is találni túlárazott ajánlatokat.

Mindezzel azok járnak jól, akik maguknak szeretnének most házat, lakást vásárolni. Jobb az alkupozíciójuk, nagyobb eséllyel kapnak engedményt a régebb óta árult ingatlanok esetében.  Ugyanakkor egyre több reális árú lakás is a piacra kerül, ami még egy ok amellett, hogy most vásároljon, aki eddig kivárt.

A jövőbe ugyanis nem lát egy szakértő sem, csak a jelen a biztos. Lehet, hogy a megtorpanást követően elindul egy 1-2 éven át tartó árcsökkenés, de feltehetően nem éri akkora trauma a piacot, mint 2008-ban, így nem érdemes abban reménykedni, hogy újra 10-12 évvel korábbi árakon vásárolhatunk ingatlant. Emellett az is előfordulhat, hogy a befektetők csalódnak az állampapírban: az új konstrukció ugyanis nem inflációkövető, ami egyfajta kockázatot jelent számukra.

Ráadásul ne feledjük: hátravan még 2020 január 1., amikortól az új építésű ingatlanok áfája 5 százalékról 27-re emelkedik, ami ismét áremelkedést okozhat a piacon, nem beszélve arról, hogy az állami támogatások sem szűnnek meg, szintén pörgetve az ágazatot. Már csak ezek miatt sem várható drasztikus árzuhanás, amit vevőként ki kellene várni.

Ami biztos: (egy reális áron vásárolt) ingatlan az egyik legbiztosabb befektetés, ami évtizedek múlva is érték marad.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.