+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!

Új vagy használt lakást vegyünk?

Azt gondolnánk, hogy a kérdésre egyértelmű a válasz: attól függ, mire van pénzünk. Valójában azonban jóval több szempontot érdemes figyelembe venni, ha befektetési vagy saját célra vásárolunk új vagy használt ingatlant.

 

Mi az előnye a használt ingatlannak?

 

Olcsóbb. A négyzetméterárak akár százezrekkel is olcsóbbak lehetnek az újaknál.
Alkudható. Az eladók magánszemélyek, legtöbb esetben alkudhatunk az árból.
Szélesebb kínálat. Sokkal több lehetőség közül válogathatunk. A kissé “egykaptafára” tervezett újépítésű lakásokhoz képest több stílus, típus közül választhatunk igényünk szerint.
Alakítható. Állapottól függetlenül választhatunk, hiszen teljesen a saját, vagy a megcélzott bérlőközönség igényeire szabható egy felújítással.
Azonnal költözhető. Választhatunk olyat is, amelyet nem kell jelentősen felújítani, így azonnal be lehet költözni, vagy ki lehet adni, nem kell várni az építkezés befejezésére.
Beállt épület. Nem kell számolni az új lakásokra jellemző kezdeti dilatációs mozgásokra, ami általában repedéseket okoz a frissen festett falakon.

 

 

A használt ingatlanoknak ezen felül lehet egyfajta bája, patinája, amelybe könnyű beleszeretni – főleg ha a klasszikusabb stílust kedveljük. Mivel több a használt ingatlan a piacon, mint az új, így ha ragaszkodunk egy környékhez, városrészhez, könnyebben találhatunk ott használt házat, lakást, mint új építésűt. De mi szól az új építésűek mellett?

Mi az előnye az új ingatlannak?

Illetékmentes.   Nem kell illetéket fizetni 15 milliós értékhatárig és 30 millió forintig kedvezményes illeték vonatkozik rá.
Garancia. Az építtető jogszabályban rögzített garanciát vállal az ingatlanra.„Új érzés”. Könnyen kiadható: a bérlők kedvelik az érzést, hogy új, senki által nem használt lakásba költözhetnek – ahogyan saját felhasználás esetén is ennek a tudatában lehetünk.Jó állapot.   Jó ideig nem kell időt és pénzt áldozni a felújításra.
Garázs. Az új lakóparkoknál kötelező garázst vagy gépkocsibeállót felajánlani a lakáshoz, így ha megfizetjük az árát, akkor a parkolás kérdése megoldottá válik.
Olcsóbb fenntartani.   A korszerű anyagok miatt jobb az energiahatékonyság, kevesebb a rezsi.
Nincs meglepetés. Még az építkezés folyamán ráláthatunk a felhasznált anyagokra, ízlésünk szerint alakíthatjuk a falak, burkolatok színét, nincsenek rejtett hibákból adódó költségek.
CSOK. A felvehető CSOK az új lakások esetében a legmagasabb, így a vételi ár jelentősen kevesebb lehet a családosok számára.

 

 

A vállalkozótól átvett új ingatlanra nem kell illetéket fizetni, ha a vételár nem haladja meg a 15  millió forintot. Efelett is csak a fennmaradó összeg 4 százalékát kell megfizetni, azaz egy 25 milliós új lakás esetében csak 10 millió forint után kell fizetni az illetéket, ami 400 ezer forintot jelent. Ezzel több százezer forintot megspórolhat a vevő a használt ingatlanokhoz képest, ahol a teljes vételár után kell illetéket fizetni – bár különféle kedvezmények utóbbi esetben is igénybe vehetők, például akkor, ha a vevő első lakását veszi meg.

Látszik, hogy az új társasházi lakásoknak is sok előnyük van, számolni kell azonban azzal, hogy a teljes lakóközösség új lesz, míg a használt lakásoknál ritkán cserélődik le az egész szomszédság egyszerre, jó esetben tudunk információkat gyűjteni vásárlás előtt a körülöttünk vagy a leendő bérlőink körül lakók közösségéről.

Ha tanácsra, részletesebb tájékoztatásra van szükséged, csapatunk rendelkezésedre áll, hívj minket elérhetőségeinken!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.