+36 (70) 330 7577

Új lakáspolitikai tervek 2035-ig

Új lakáspolitikai tervek 2035-ig

A megújuló lakáspolitika jövője Magyarországon: Stratégiai fordulat 2035-ig

Az ingatlanpiac és a lakáspolitika radikális változások előtt áll Magyarországon, amennyiben a Magyar Nemzeti Lakásstratégia 2035 tervezetének egyes elemei valóban megvalósulnak. Az új, átfogó stratégia célja a lakáshelyzet javítása és az építkezések fellendítése, amelyek alapvetően alakíthatják át a lakáspiacot a következő évtizedekben. Mi, az Arthome-nál is kiváncsian várjuk a változásokat, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a döntések szinte azonnali hatással vannak a szegedi piacra. 

Új tervek és lehetőségek

A Telex birtokába került információk szerint a kormány átfogó startégát tervez a lakáshelyzet javítása érdekében. Nézzük, mit tartalmaz a tervezet:

  •   Lakásépítések és felújítások fellendítése

Az ingatlanpiac élénkítése érdekében a kormány tervei között szerepel az új lakásépítések éves számának növelése a jelenlegi 15-18 ezerről 25-30 ezerre. Emellett fontos szerepet kap a lakásfelújítások és energetikai korszerűsítések támogatása, különös tekintettel a komfort nélküli háztartások felújítására. 

  •   Airbnb- és bérleti díj-szabályozás: Változások a bérlakáspiacon

Az új lakásstratégia egyik fő eleme az Airbnb-szabályozás és a bérleti díjak átláthatóságának növelése. A kormány célja a rövid távú lakáskiadás szabályozásával a bérleti piac stabilitásának növelése, ami különösen fontos a fiatalok, egyetemisták és alacsonyabb jövedelmű csoportok számára. Európa számos országában komoly problémát okoz a rövid távú kiadásra használt lakások nagy száma, mivel nagy mértékben befolyásolja a lakásárak növekedését.

  •    Nagyobb beruházások a lakáspiacon

A lakásberuházások GDP-arányos ráfordítását is jelentősen növelni kívánják. A cél az, hogy 2035-re a beruházások elérjék az 5%-os GDP-arányt, ami a V4 országok átlagához képest is jelentős előrelépést jelentene.

  • Szolgálati lakások és béren kívüli juttatások ösztönzése

Az állami alkalmazottak számára évente 3-5 ezer új szolgálati lakást építenek vagy felújítanak, miközben kedvezményes bérleti díjat biztosítanak számukra, figyelembe véve a gyermekszámot és a szolgálati jogviszony hosszát. Emellett a munkáltatók ösztönzést kapnak arra, hogy támogassák a munkavállalók lakhatási szükségleteit egy új, cafeteria-elemként bevezetett lakhatási támogatással.

  • Osztott tulajdonú lakások: Új modell a fiatalok számára

A 2025-re tervezett osztott tulajdonú lakáskonstrukció célja, hogy megkönnyítse a fiatalok lakásvásárlását. A modell résztulajdonlásra és bérleti díj fizetésére épül, melynek futamideje után a bérlők teljes tulajdonjogot szerezhetnek.

  • Fiatalok önállósodásának támogatása

A stratégia külön hangsúlyt fektet a fiatalok önállósodásának támogatására. A cél, hogy a szüleiknél lakó vagy szüleiktől anyagilag függő fiatalok aránya a jelenlegi 52%-ról 40%-ra csökkenjen 2035-re. Továbbá kiemelt figyelmet kapnak az egyedüllállók és a romák elősegítve az ő lakáshoz juttatásukat.

A Magyar Nemzeti Lakásstratégia 2035 jelentős változásokat hozhat a lakáspiacon. Az építési ösztönzők, a szolgálati lakások és az új finanszírozási modellek mind olyan tényezők, amelyek hosszú távon meghatározhatják a hazai ingatlanpiac jövőjét. A változások különösen fontosak lehetnek a fiatalok, az egyetemisták és a családok számára, akiknek megkönnyíti az önálló életkezdést és lakáshoz jutást.

 

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.