+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Új családtámogatási pályázatok - CSOK plusz, és Napenergia Plusz Program

Új családtámogatási pályázatok - CSOK plusz, és Napenergia Plusz Program

Izgalmas ingatlan híreket hozott az ősz, központban ismét a családok lesznek. A kormány nyár végén bejelentette, hogy megszűnik a nagyvárosi CSOK, és csak az 5000 főnél kisebb településeken lesz elérhető a Falusi CSOK változata. Október végén azonban napvilágot láttak az új, 2024.01.01-től érvényes CSOK plusz részletei. Lássuk, mik ezek:

  • Használt és új ingatlan vásárlása, otthon építése, valamint használt ingatlan bővítése esetén vehető igénybe

  • Kedvező kamatozású hitel (fix 3%), illetve tőkeleírás a második és további gyermek megszületése után

  • Megszűnik a vissza nem térítendő támogatás, helyette a tőketartozásból vonnak le a második gyermek születésekor 10 millió, további gyermekek születésekor további 10 millió forintot

  • 1 éves moratórium kérhető minden gyermek születésekor

  • A hitel összege: 1 gyermek után 15 millió forint, 2 gyermek után 30 millió forint, 3 gyermek után 50 millió forint

  • Maximum 41 éves korig igényelhető, de 2 éves átmeneti időszakban a várandós nők is jogosultak lehetnek, akik ennél idősebbek

  • Csak házasoknak elérhető

  • Csak születendő gyermekre igényelhető

  • Akár 25 éves futamidő

  • min. 20% önerő, de első lakásvásárlás esetén ez 10% is lehet

Tehát az eddigiekhez képest változás lesz például, hogy kizárólag kedvező kamatozású hitel formájában vehetik fel a támogatást, csak házasok és 41 éves korig igényelhető (max. 43 éves korig, bizonyos esetekben) a születendő gyermekekre.

 

Új napelem pályázat a láthatáron

Napenergia Plusz 2024 néven új pályázatot hirdet majd a kormány várhatóan jövő év elején. Valószínűleg a családok lesznek a központban a napelemes beruházások kapcsán, a keretösszeg a tervek szerint 75 Mrd lesz. A vissza nem térítendő támogatás az eddig megjelent információk szerint a költségek 65%-át fedezi, és napelem, illetve energiatároló építésére használható fel. További információkat november végére ígértek a minisztérium.


Mi várható az ingatlanpiacon?

Az új támogatások többféleképpen hathatnak az ingatlanpiacra. Egyrészt a fiataloknak csábító lehet a kedvezményes kölcsön, ami minden eddiginél jobb feltételeket biztosít a hitelt felvenni szándékozóknak. Viszont az, hogy a támogatás kizárólag a hitel keretein belül érvényesíthető - tehát nem vissza nem térítendő támogatásként -, illetve hogy kizárólag a megszületendő gyermekekre érvényesíthető aggasztó is lehet a vásárlónak. A nyáron megindult csökkenő tendencia az ingatlanárak tekintetében megtorpanhat. Valószínűsíthető, hogy most mindenki - mind az eladói oldal, mind a vásárlók - a kivárásra fognak játszani. A napelem pályázat tekintetében jó hír, hogy vissza nem térítendő támogatásról szólnak a hírek, ez nagyban segítheti a családok esélyeit a környezetbarát fejlesztés megpályázásában.

Érdemes tehát figyelnünk a híreket, és rajta tartani a szemünket a támogatások újabb részletein.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.