+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Rövid távú lakáskiadás: jól kereshet a néhány éjszakás szállásadással

Rövid távú lakáskiadás: jól kereshet a néhány éjszakás szállásadással

Egyre népszerűbb az ingatlanpiacon az a gyakorlat, hogy a tulajdonosok rövid távra, azaz néhány éjszakára adják ki a lakásaikat. Némi odafigyeléssel és gyakorlattal így többet lehet keresni, mint az albérlettel, de akár kombinálható is a két módszer.

Világszerte felkapott ingatlanhasznosítási módszerré vált a közösségi lakáshasználat, amelynek lényege, hogy a tulajdonosok egyfajta panzióként, hotelként működtetik a lakásaikat, a vendégek pedig éjszakánként fizetnek – hasonlóan az Uberhez, ahol a sofőrök üres helyeiket adják ki autójukban egy-egy utazás során. Közösségi lakáskiadással foglalkozik például az Airbnb, amelyről a módszer a nevét is kapta a köznyelvben, de a Homeaway-en vagy a Booking.com-on is keresztül lehet nemzetközi szinten elérhető hirdetéseket feladni.

Kinek kell a lakás ennyi időre?

Gyakori rövid távú bérlők az átutazók és a turisták – akik nem ritkán külföldiek. A kisgyerekes családok is kedvelik a rövid távú lakásbérlést, mert általában hotelszoba áráért kapnak egy teljes lakást, ahol akár főzni is tudnak, és kényelmesebben elférnek.

A turisták az adott település fő turisztikai időszakaiban jönnek leginkább – Szegeden a nyár a  legkiemeltebb, amikor a Szegedi Szabadtéri Játékok vagy a különböző fesztiválok vonzzák az idelátogatókat. Nemcsak a nyári szezont lehet kihasznált: egyre jellemzőbb, hogy a külföldről hazatérő magyar munkavállalók is inkább ezt a lehetőséget használják ki ahelyett, hogy a családjuknál zsúfolódnának. Ők leginkább ünnepekkor látogatnak haza – például karácsonykor, vagy a több napos ünnepeken, hosszú hétvégéken. A külföldön vendéglátásban dolgozók fő szabadságolási időszaka a január, így ilyenkor is számítani lehet a hazatérő vendégekre. Ők akár hosszabb időszakokra, két-három hétre is bérelnek effajta szállást.

Az Airbnb-zés egyik nagy előnye a rugalmasság: az árak gyorsan, könnyen változtathatók, igazodva a kereslethez és a turisztikai szezonokhoz. Emellett a tulajdonos is használhatja a lakását, ha szüksége van rá vendégek, rokonok elszállásolására. Csak annyit kell tennie, hogy erre az időszakra nem hirdeti meg a szálláshelyet.

Kombinálni is lehet a kétféle kiadási módszert: akár hosszabb távra is kiadható a lakás például a tanév alatt, míg nyáron belefoghat a tulajdonos a rövid távú kiadásba, plusz pénzt hozva ezzel a konyhára.

Mi kell a kiadáshoz?

A rövid távú lakáskiadás többletbevételt hoz, ehhez azonban a lakásokat, ingatlanokat jól fel kell szerelni és igényesen bebútorozni – főleg ha a külföldi turistákat szeretnénk elsősorban megcélozni.

Szintén időt vagy pénzt kell szánni a takarításra, a lakás meghirdetésére és a vendégek be- és kicsekkoltatására, esetleges karbantartások intézésére. Szerencsére ezeket a feladatokat már könnyen átruházhatják a tulajdonosok az erre specializálódott szakemberekre (részletekért, tudnivalókért kattintson ide).

A kiadással kapcsolatos adóügyi tudnivalókról itt olvashat.

A befektetés megtérül, ha jól árazzák be a jó helyen található ingatlant.

Egyéb tudnivalók

Bármilyen célra is használnak egy ingatlant, mindig számolni kell az amortizációval. Ha a lakásunk egy pesti bulinegyed kellős közepén van, akkor előfordulhatnak kisebb-nagyobb károk, ha például egy fiatal társaságot látunk vendégül. Szegeden azonban ettől kevésbé kell tartani, ráadásul tapasztalataink szerint kisebb az amortizáció az airbnb-s lakásokban, mint a hosszú távra kiadottak esetében. Könnyebben, gyakrabban is ellenőrizhetőek az ingatlanok, mint a bérlők esetében, akiknél a tulajdonosok sokszor csak fél-egy év után, vagy még később szembesülnek azzal, hogy lelakták a lakásukat.

Persze létezik biztosítás a rövid távon kiadott lakásokra is. Emellett a tulajdonost védi az is, hogy kialakíthatja a saját lakására vonatkozó házirendet, amelyben megtilthatja például a dohányzást vagy korlátozhatja az összejöveteleket. Ha a vendég nem tartja be az előre leegyeztetett házirendet, a foglalása lemondható. Bizonyos szolgáltatóknál  (például az Airbnb-nél) létezik kétirányú értékelés, tehát nemcsak a vendég értékelheti a szállást, de a tulajdonosok is a vendéget. Ezek alapján könnyebb szűrni, hogy kinek adjuk ki a lakásunkat egy vagy több éjszakára.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.