+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Mit kell tudni a mostani albérletpiacról?

Mit kell tudni a mostani albérletpiacról?

Hogyan alakulnak a bérlemények árak? Mi várható az elkövetkezendő időszakban Szegeden?

A folyamatos változásoknak, az árak kiszámíthatatlanságának, a befektetések megtérülési rátája ingadozásának időszakát éljük. Nézzük meg milyen bérleti díjakra számíthatunk jelenleg Szegeden, milyen tendenciák figyelhetőek meg?

A koronavírus országunkban való megjelenése nemcsak a rövidtávú szálláshelyek létjogosultságát kérdőjelezte meg, de a home-office és a távoktatás bevezetésének következtében a keresleti oldalon a külföldi munkavállalók és külföldi egyetemisták eltűnését is magával hozta.

Így egyértelművé vált, hogy a bérleti díjakat jelentősen csökkenteni kell, rosszabb esetben pedig befektetéseik továbbértékesítése mellett döntöttek az ingatlantulajdonosok. Ezt a tendenciát az év elején behozott kedvezmények, juttatások újra felülírták, megint elindult az ingatlanvásárlási láz.

A járvány enyhülése valamint a megszokott oktatási rend visszatérése pedig jelentősen élénkíti a bérlemény piacot is. Ez már most érzékelhető elsősorban a nagy egyetemvárosokban, köztük Szegeden is. Az árak emelkedni kezdtek, és ha el nem is érik, de megközelítik a 2 évvel ezelőttieket.

A szegedi bérleménypiacot 100.000 Ft-os átlagos havi bérleti díj jellemezte. Jelenleg egy panellakást 70-110 ezerig kínálnak kiadásra, a társasházi lakások ára között a belvárosi és a belvárostól kissé távolabb lévők jelentős különbséget mutatnak. Előbbiek 100 ezertől akár 300 ezerig is megtalálhatóak a piacon, a külsőbb városrészekben 70 ezertől 150-200 ezerig terjednek az árak.

Hogy mit hoz az elkövetkező időszak azt nem tudjuk, de a bizonytalan jövőkép miatt is érdemes minél hamarabb felkészíteni a tulajdonosoknak a lakásukat a kiadásra, hogy a jelenlegi viszonyok között magasabb bérleti díjat kérhessenek és hamarabb ki tudják adni ingatlanjaikat.

A rövidtávra kiadott lakások, szálláshelyek a turizmus újult fellendülésével újra egyre inkább előtérbe kerülnek. Bár úgy tűnik, a szálláshely tulajdonosok egy része ebben az évben még megmarad a biztosabb hosszútávú lakáskiadásnál, de már sokan visszatértek az Airbnb tevékenységhez.

Összességében elmondható, hogy a piac bizonytalan, kis mértékben elmaradnak a jelenlegi kínálati átlagárak a tavaly év eleji kínálati áraktól. Folyamatos emelkedés tapasztalható, Budapesten 1,8 százalékkal, országos szinten pedig 1,6 százalékkal emelkedtek az albérletárak júniusban az előző hónaphoz képest.

Ha további kérdésed van, vagy szakértő segłséget szeretnél a befektetési ingatlanod kiadásában, keress minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.