+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Így ismered fel a jó ingatlanost!

Így ismered fel a jó ingatlanost!

Minden szakmában vannak kóklerek, hozzá nem értők, vagy mások jóhiszeműségét kihasználó „hiénák”. Sajnos nincs ez másképpen az ingatlanos pályán sem. Megéri azonban megkeresni a jó szakembereket: egy profi ügynök eladóként és vevőként is nagy segítség lehet számunkra az adásvétel néha rögösnek tűnő útján. Na de honnan ismerszik meg a jó ingatlanos?

1. Tájékozott

Helyismeret, piacismeret, műszaki-, jogi kérdésekben való jártasság – néhány terület, ahol egy jó szakember biztonsággal mozog. Bár vevőként a szubjektív benyomások is rengeteget számítanak az otthon kiválasztásakor, egy jó ingatlanügynök nemcsak életérzést akar eladni neked, hanem tud válaszolni a ház vagy lakás műszaki és egyéb adottságaival kapcsolatos kérdésekre is. Miből van a szobák közötti válaszfal, milyen a fűtésrendszer az adott ingatlanban, mik az előnyei, hátrányai? Milyen ingatlanjogi eljárásoknak kell alávetned magad, miben kell ügyvéd segítségét kérned? Ezekre egy szakértelemmel bíró ingatlanos tud válaszolni. A legjobb, ha mindezt nem harapófogóval kell kiszedni belőle, hanem önmagától is fontosnak tartja, hogy vevőként minden jelentős információt tudj. Ugyanez igaz, ha eladóként veszed igénybe a segítségét: tisztában van a piac nyújtotta lehetőségekkel, így nem kínálja sem áron alul az ingatlanod, de nem is marad több hónapon keresztül a nyakadon a ház, vagy lakás a túlárazottság miatt.

2. Őszinte

A tájékozottsághoz szorosan hozzátartozik az őszinteség is: ha egy ingatlannak csak kizárólag jó tulajdonságai vannak, akkor az legyen mindig gyanús! Egy lelkiismeretes szakember elégedett ügyfelet akar, és nem azt, hogy rémálommá váljon életed egyik legnagyobb döntése. Megadja az esélyt, hogy az esetleges hátrányok figyelembevételével mérlegelni tudj – például azt, hogy van-e még plusz pénzed egy-egy hiba kijavítására. Eladóként ritkán lehetsz biztos abban, hogy jól lőtted be az ingatlanod árát. A jó ingatlanos a piacot ismerve lebeszél arról, ha túláraznád, ahogyan arról is, ha áron alul kínálnád a házad, lakásod.

3. Könnyen kommunikáltok

Ez azt jelenti, hogy barátságos, könnyen eléred, nem tűnik el hetekre mindenféle előrejelzés nélkül. Fontos egyfajta szimpátia, közös nevező, hogy megértsétek egymást, és hogy szem előtt tudja tartani az igényeidet. A jó szakember akkor is jelentkezik a megbeszélt időközönként, ha épp nem talált számodra potenciális otthont, vagy vevőt az ingatlanodra.

4. Határozott, de nem erőszakos

Nem tukmál, csak ajánl: nem rabolja az idődet felesleges ingatlanbemutatókkal, azaz nem helyben derül ki egy adott lakásról, hogy nincs például erkélye, mikor te az elején szigorúan kikötötted, hogy ragaszkodsz hozzá. Persze vannak esetek, amikor mégis tud valami olyat mutatni, amibe nem is gondoltad volna, hogy beleszeretsz, de ajánlatai nem nyaggatások.  Annak ellenére, hogy nem erőszakos, mégis határozott, és tudja képviselni az érdekeidet, vagy épp lebeszél az irreális elvárásokról.

5. Vannak kapcsolatai

Tud javasolni az adásvételhez szükséges ügyvédet, de szakemberekből is felkészült, legyen szó villany- vagy gázszerelőről, energetikai szakemberről, takarítónőről vagy lakberendezőről – egyszóval bárkihez van elérhetősége, akinek a segítsége elkélhet eladáskor vagy vásárláskor, esetleg az ezt követő felújításkor. Ha személyesen nem is neki, az irodájának megvannak a szükséges összeköttetései.

6. Meglévő ügyfélkörrel rendelkezik

Ha megbízod az eladással vagy jelzed felé vételi szándékod kapásból össze tud kötni egy-két potenciális ügyfelével, vagy tudja milyen irányba induljon el az ügyfél felkutatásához. Egy jó ingatlanos tarsolyában mindig van olyan befektető, aki ingatlant venne illetve tud olyan ingatlant ajánlani, amit érdemes megfontolnod.

7. Jó megjelenésű

Szándékosan ez a pont maradt utoljára, hiszen ez fontos, de nem kizárólagos ismérve a jó ingatlanügynöknek – hiszen egy szélhámos is fel tud venni egy öltönyt. Persze nem is öltönyt és kosztümöt kell elvárni manapság, de a kulturált kinézet elengedhetetlen egy valamit magára adó szakember részéről. A megjelenés inkább egy jelző, ami alapján az ingatlanos munkájára való igényességre következtethetünk.

 

Magánemberként viszonylag ritkán bonyolítunk le ingatlan adásvételt életünk során. Persze nem lehetetlen magunktól megoldani, de egy szabályozásokkal, ügymenettel és a piaccal tisztában lévő jó szakemberrel sok kellemetlen meglepetéstől óvhatjuk meg magunkat, nem beszélve a megtakarított időről.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.