+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Házvásárlással vagy építkezéssel járunk jobban?

Házvásárlással vagy építkezéssel járunk jobban?

Aki az otthonteremtés során a családi ház mellett teszi le a voksát, abban előbb-utóbb felmerül a kérdés: már meglévő ingatlant vásároljon, vagy fogjon bele az építkezésbe? Megnéztük mire kell figyelni az egyik-másik megoldásnál.

Vásárlás

Házvásárlás esetén az első kérdés, hogy új vagy használt házat néztünk ki. Ha újat, akkor ki kell deríteni, hogy ki a kivitelező, milyen korábbi referenciái vannak, mik a korábbi vásárlók tapasztalatai. A felhígult építőipari szakma miatt érdemes az új házakat is szakértővel megvizsgáltatni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű szerkezeti elemek rejlenek a szép külső mögött, milyen anyagokat használtak fel az építkezéshez, vagy hogy milyen közművesítettségű az ingatlan.

Hatványozottan igaz ez a használt, de felújított lakásokra, ahol jó néhány kellemetlen meglepetés érheti a házvásárlót néhány hónap vagy év múlva, ha kiderül. hogy rossz a szigetelés, vizesedik és penészedik a fal vagy beázik a tető. Kérjük el a felhasznált anyagok, a közreműködő mesterek listáját, és ha erre lehetőség van, az előző év fűtés és áramszámláját is. Az előzetes állapotfelmérésben statikus tud segíteni, de ha általános értékmeghatározásra, a kinézett házunk reális piaci értékére vagyunk kíváncsiak, bátran kérhetjük ki ingatlanos szakértő tanácsát.

előnyök: 

fix költség: a vételár megegyezés után nem változik
gyorsabban beköltözhetünk, akár az esetleges felújítás ideje alatt is lakhatunk az épületben
kevesebb stressz

hátrányok: 

rejtett hibák (nem várt költségek) lehetősége
ha jelentősen fel kell újítani a házat, akkor a költségek könnyen utolérhetik az építkezését
nem biztos, hogy teljesen a saját ízlésünkre szabható az épület, figyelembe kell venni az adottságokat, és a nem mozdítható szerkezeti elemeket, falakat. Egyszóval: kompromisszumokat kell kötni.

Építkezés

Építkezésbe alapvetően akkor érdemes belefogni, ha rendelkezésre áll egy jó adottságokkal bíró, már saját vagy megfizethető áron megvásárolható telek. (Szegeden és környékén jelenleg a deszki Marosmenti Lakópark telekkínálata a legkedvezőbb.) A kivitelezéshez válasszunk stabil hátterű, több éves múlttal és referenciával rendelkező generálkivitelezőt, akivel szerződést köthetünk! A munkaerőhiány miatt ugyanis nem bízhatunk abban, hogy az általunk verbuvált szakember- és munkáscsapat nem hagy faképnél bennünket az építkezés kellős közepén azért, mert a szomszéd kicsivel többet ígért. A kivitelezővel kötött szerződésbe érdemes belevenni a kötbért is, amivel megelőzhetjük azt, hogy az építkezés elhúzódjon.

Érdemes felkészülni arra, hogy egy építkezés próbára teheti a legjobb kapcsolatokat is. A legjobb előzetesen döntésre jutni bizonyos alapvető kérdésekben, így az építkezés közben kevesebb az építtető felek közötti stresszfaktor. Generálkivitelező megbízása azért is javasolt, hogy a eldöntendő kérdésekben szakmai tapasztalatára, véleményére is támaszkodhassunk.

Választhatunk számos új technológia közül, a hagyományos építési módokhoz képest jelentősen lerövidítve az építkezés idejét. A modern technológiáknak érdemes jól utánanézni, hiszen nagyok az eltérések, mind időtállóság, szigetelés és ár szempontjából is.

előnyök:

teljes mértékben személyre szabhatók az épület adottságai
modern, költséghatékony és környezettudatos technológiák, anyagok építhetők be
választhatunk hagyományos vagy könnyűszerkezetes építési formát, ezzel meghatározva meddig tart az építkezés
nincsenek meglepetések, pontosan tudjuk miből, hogyan épült a ház.

hátrányok:

időigényes és több döntést kell hoznunk, ezért stresszesebb is
folyamatosan dráguló alapanyagok, ezért nehezebben behatárolható a végösszeg
nehéz jó szakembert találni a munkaerőhiány miatt.

Akár készen vásároljuk, akár építettjük a házat, mindkét esetben időt kell szánni a keresésre. Előbbinél a legjobb ár-érték arányú ingatlan megtalálására, utóbbinál inkább a profi kivitelező felkeresésére érdemes időt befektetni. A CSOK július 1-jétől mindkét módszert támogatja, de az építkezésekre és az új házak vásárlására több pénz jár, mint a használt lakásokéra.

CSOK-ról részletesebben itt olvashatsz

Telekkínálatunkat itt találod

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.