+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Ezekre figyelj az étkező(sarok) berendezésénél

Ezekre figyelj az étkező(sarok) berendezésénél

Optimális térszervezés esetén a konyha és az étkező közvetlen kapcsolatban állnak egymással, mégis külön helyiség jut az étkező számára. Előfordul azonban, hogy hely hiányban, nem valósítható meg a két funkció elválasztása. Ilyenkor érdemes legalább optikailag elválasztani a főzés és étkezés helyét, de ha ez sem megy, íme néhány okos ötlet:

reggelizőpult a konyhában

helytakarékos megoldásként lehajtható asztal

rejtett asztal

Legyen szó akár a konyhában kialakított étkezési lehetőségről vagy egy különálló helyiségről ajánlott néhány kérdésre választ adni az asztalvásárlás előtt – hiszen az étkezőasztal a helyiség fókuszpontjába kerül.

Nos, és hogy mik azok a kérdések, amiket jó, ha megválaszolsz magadnak? Íme:

Milyen méretű asztalt válasszak?

Az ideális étkezőasztal méretét sok minden befolyásolja. Mindenekelőtt az, hogy mekkora helyen kell elférnie. Ha a helyiség mérete nem befolyásoló tényező, akkor a személyes preferenciák döntik el milyen asztalt érdemes választanod. Gondold át, hogy hányan éltek a családban, milyen gyakran étkeztek közösen, sűrűn fogadtok vendégeket, az étkezésen kívül mire szeretnétek még használni az asztalt?

A döntésnél ajánlott figyelemben venni az ergonómikus használat alapszabályait is:

A székek kényelmes kihúzásához a faltól minimum 90 cm-t érdemes elhagyni minden irányban.
Az étkezéshez pedig egy-egy embernek 60 cm széles hely szükséges.

Tehát, az ideális asztal méretek a következőképp alakulnak:

160 x 80-100 cm, 4 + 2 (asztalfő) személy

180 x 80-100 cm, 6 + 2 (asztalfő) személy

240 x 80-100 cm, 8 + 2 (asztalfő) személy

300 x 80-100 cm, 10 + 2 (asztalfő) személy

Milyen formájú a legelőnyösebb otthonom számára?

A szögletes asztalok kevesebb helyet foglalnak, mint a kör vagy az ovális alakú társaik, ugyanakkor az utóbbiak kényelmesebbek, és a megfigyelések szerint nagyobb asztaltársaság esetén a hangulatnak is jót tesz, ha a beszélgető partnerek láthatják egymást.

Stílusát tekintve az otthonodhoz illő darab kiválasztására érdemes törekedni. Ebben az esetben is igaz a mondás, mi szerint a kevesebb, néha több. Egy domináns asztalt letisztult formavilágú székekkel ajánlott párosítani.Egy visszafogott asztalt viszont remekül feldob egy-egy ikonikus vagy színes szék.

Ha eldöntötted az asztal méretét, formavilágát, stílusát, akkor már csak az anyagválasztás marad hátra.

 

Milyen anyagból készüljön az asztal?

Lehet például laminált, ami viszonylag strapabírók, ár érték arányban nagyon népszerűek.

Választhatsz időtálló, elegáns tömörfa asztalt is, ebben az esetben azonban nem árt tudni, hogy a fa felülete, színe folyamatosan változik és anyagszerkezetéből adódóan felületkezelés nélkül magába szívja a nedvességet, így könnyen foltossá válhat.

Az üveg asztalok a forró edényeket, folyadékot remekül tűrik, viszont könnyen karcolódnak és minden ujjlenyomat látszik rajtuk.

Ha valami innovatív megoldást keresel, ajánlom figyelmedbe a kristály-kerámia asztallapokat, melyek ötvözik az üveg és a laminált lapok előnyös tulajdonságait.:hőálló, higiénikus, vízlepergető, ellenálló az olajokkal, savakkal, lúgokkal szemben, nem tartalmaz mérgező anyagokat, UV védelemmel ellátott. Időtálló, mint a kerámia, elegáns, mint az üveg.

Mi kerüljön az asztal köré?

Az étkező másik igen fontos eleme az étkezőszék, ahogy már fentebb is említettem egy domináns asztalt letisztult formavilágú székekkel ajánlott párosítani, amíg egy visszafogott asztalmellé bártan válassz egy-egy ikonikus vagy színes darabokat. Amikor széket választasz, a design mellett nagyon fontos az is, hogy mennyire kényelmes az adott modell és az sem árt, ha könnyedén mozgatható. Ha éppen egy karfás darab a befutó, nagyon fontos, hogy a karfa kényelmes szélességű legyen és magasságban, az asztal lapja alá kerüljön – így az étkezés folyamán közel tudod húzni magad a tányérhoz és helytakarékos is, hiszen a széket használat után teljesen betolhatod az asztal alá.

Ami az anyagválasztást illeti, a kárpitos székek jóval nagyobb komfortérzetet biztosítanak, mint műanyag, fém vagy éppen fa(furnérozott) társaik. Ugyanakkor fontos, hogy könnyen tisztítható, strapabíró szövetet válasszunk.

 

 

Lehetőség szerint érdemes az étkezőben elhelyezni egy tálalószekrényt, ami nem csak mutatós része lehet a térnek, de nagyon hasznos tárolóként is.

Bízom benne, hogy tudtatok inspirálódni, ha további kérdésetek van, forduljatok hozzám bátran.

Anita

Lakberendezési tanácsokért, staging szolgáltatásunkért keressetek minket az info@arthomeingatlan.hu email címen.

Várjuk jelentkezéseteket!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.