+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Ezekben a pontokban változott a CSOK

Ezekben a pontokban változott a CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015-től igényelhető, a feltételek és a kínált lehetőségek azóta többször változtak, finomodtak. Idén először március 15-től, majd július 1-jétől léptek érvénybe jelentősebb változások.

Ahhoz, hogy tisztán lássuk a módosításokat, nézzünk egy kis összefoglalót az otthonteremtési kedvezményről. A CSOK két részből tevődik össze: a vissza nem térítendő állami támogatásból, valamint kedvezményes hitelből  (úgynevezett „CSOK-hitel”). A vissza nem térítendő támogatás mértéke alapvetően három tényezőtől függ:

a gyermekek számától,
hogy használt vagy új ingatlan vásárlására fordítanák-e
az ingatlan méretétől

A július 1-től érvényes változtatások egyik legjelentősebb pontja, hogy ezen túl már nemcsak új lakásra, házra lehet CSOK-ot felvenni, hanem használt ingatlan vételére, bővítésére is.

Használt lakás esetén az alábbi módon alakul a támogatás összege:

Gyermekek száma Használt ingatlan alapterülete CSOK összege
1 gyermek 40 m2-től 600 000 Ft
2 gyermek 50 m2-től 1 430 000 Ft
3 gyermek 60 m2-től 2 200 000 Ft
4 vagy több gyermek 70 m2-től 2 750 000 Ft

Több vissza nem térítendő támogatás jár azonban azoknak, akik belevágnak az építkezésbe, vagy új ingatlant vesznek meg.

Gyermekek száma Új ingatlan alapterülete CSOK összege
1 gyermek lakás: 40 m2-től
ház: 70 m2-től 600 000 Ft
2 gyermek lakás: 50 m2-től
ház: 80 m2-től 2 600 000 Ft
3 vagy több gyermek lakás: 60 m2-től
ház: 90 m2-től 10 000 000 Ft

Július 1-től már 35 millió Ft-nál drágább használt ingatlan esetében is igényelhető a CSOK-támogatás. Új építésű lakások vásárlása és építés esetén jelenleg nincs felső értékhatár.

A támogatás másik fő eleme, kedvezményes kamatozású jelzáloghitel. Ezt nem kötelező felvenni, de amennyiben a családnak szüksége van hitelre, akkor ez a lehető legjobb választás: míg piaci hitelt ebben a kategóriában 5,5-7,5% közötti kamattal találni, addig a CSOK-os konstrukcióra a teljes futamidő alatt fix 3%-os kamatot kell fizetni. A futamidő maximum 25 év. Az új CSOK-szabályok jelentős könnyítéseket és további kedvezményeket hoztak ezen a területen is, mert már 2 gyermek esetén is igényelhető a kamattámogatott hitel 10 millió forintig, amelybe beleszámítanak a meglévő gyermekek is, ha új építésű ingatlanra igényeljük a támogatást.

Július 1-től az igényelhető CSOK-hitel összege új lakás/ház vásárlása esetén:

 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 10 millió Ft összegű CSOK mellé max. 15 millió Ft
2 gyermek esetén nyújtott 2,6 millió Ft összegű CSOK mellé max. 10 millió Ft

Így a két gyermekes családok akár 12,6 millió forinthoz, míg a három gyermekesek akár 25 millió forinthoz juthatnak a vissza nem térítendő támogatással és a hitellel együtt, ha új ingatlant vásárolnak, építenek.  A kedvezményes kölcsönt kizárólag házaspárok vehetik igénybe, igényléskor legalább a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.

További kedvezményt jelent a közjegyzői díjak csökkentése. A július 1-től életbe lépett  közjegyzői díjrendelet értelmében csak a közjegyzői díj 30 százalékát kell megfizetnie annak, aki lakáscélú jelzáloghitelt vesz fel.

A közjegyző díja az új lakások építéséhez és vásárlásához felvett CSOK-hitelnél a legkedvezőbb: ott még az eredeti díj 30 százalékát sem éri el kifizetendő összeg.

 

Gyermekek száma Használt ingatlan alapterülete CSOK-hitel összege
1 gyermek – nincs
2 gyermek lakás:
ház:
3  gyermek vagy több gyermek lakás:
ház:

A felvehető maximális összeg 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 gyermeknél 15 millió forint.

 

További részletekért, CSOK-kal megvásárolható lakások, házak, telkek listájáért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Eladó ingatlanok listája

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.