+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Csak jó telken terem az álomház

Csak jó telken terem az álomház

Egy jól megválasztott telek önmagában is értéket képvisel, mert a megfelelő paraméterek az alapjai annak, hogy az épülő ház végül tényleg úgy nézzen ki, annyit érjen és olyan élhető legyen, ahogyan azt építtetői megálmodták. Megnéztük azt is, hogy milyen telekvásárlási lehetőségek vannak Szegeden.

Milyen az ideális telek?

 

Jó az elhelyezkedése, fekvése, tájolása, formája. Nem mindegy, hogyan közelíthető meg a telek, van-e a közelben tömegközlekedési lehetőség, kiépített betonút. Bolt, óvoda, iskola – ezek távolsága is szempont lehet egy család számára.  A fekvéssel kapcsolatban tisztában kell lenni azzal, hogy lejtős telken költségesebb az építkezés, és több kompromisszumot kell kötni a kivitelezésben. Az is probléma, ha mélyebben terül el a szomszédos  telkeknél, mert a feltöltés drága feladat. Ha napsütötte nappalira vágyunk, akkor általában a déli, délnyugati, vagy nyugati oldalra kell tervezni a helyiséget, nem mindegy ezért, hogy ez a telek utcafronti, vagy épp a hátsókerti részére néz. Az építkezés szempontjából – ha csak nincs valami konkrét, egyedi elképzelésünk – a téglalap formájuk telkek az ideálisak.

Üres. Lehet, hogy a kiszemelt telek jó tájolású, és tökéletes helyen van, csak épp áll már rajta egy épület. Ha a meglévő házat nem lehet, vagy nem akarják felújítani, akkor marad a bontás. A bontási tervek, engedélyek beszerzése és a munkálatok plusz időt és költséget jelentenek.

Tehermentes. Mindig ellenőrizni kell, hogy a telek tehermentes, permentes legyen, ne vonatkozzon rá építési tilalom, és hogy a terület tulajdonosi viszonyai rendezettek legyenek. Ezeket az információkat a földhivataltól lehet megszerezni – ebben jogász segítségét is kérhetjük.

Beépíthető. Szintén tájékozódni kell arról, hogy a telek valóban beépíthető, és nem szántóként van például bejegyezve, mert abban az esetben számolni kell az átminősítéssel járó költségekkel és idővel. Fontos, hogy ne legyenek a terveket meghiúsító szabályozások: például 5 százalékos beépítési korlát vagy olyan utcaképet befolyásoló előírások, amelyek megszabják a tető színét, az épület formáját, elhelyezkedését stb. Ezekről a helyi önkormányzatok építésügyi osztályain lehet előzetesen informálódni.

Közművesített. Jelentősen befolyásolja egy telek értékét, hogy milyen szinten közművesített. Ha nincs a a területre bevezetve a víz, villany, gáz, csatorna, internet, kábeltévé stb., akkor a bekötés költségét főként az befolyásolja, hogy milyen messziről kell azokat a területre bevezetni.

Jó a szomszédság. Érdemes telekvásárlás előtt körbekérdezni a környéken lakóktól, hogy milyen a lakókörnyezet, van-e a közelben zavaró tényező, például hangos üzem, autópálya. Ahogyan arról is tájékozódni kell, hogy a szomszéd telken álló épület jó helyen van-e, nem építkeztek például túl közel a telekhatárhoz.

Mi a helyzet Szegeden?

 

Ahogyan a többi megyeszékhelyen, úgy az utóbbi években Szegeden és közvetlen közelében is jelentősen nőttek a telekárak. A belvárosi telkek az olyan befektetők számára ideálisak, akik elbontva a meglévő épületet, új társasházat építtetnek. A kínálat szűk, és gyorsan új gazdát találnak a területek még 50 ezer forintot (bőven) meghaladó négyzetméterárakkal is. A külvárosi részeken nagy a szórás a telek állapotától, elhelyezkedésétől függően. Jelenleg ár-érték arányban verhetetlen a Marosmenti lakópark telekkínálata, amely ugyan közigazgatásilag Deszkhez tartozik, de az újszegedi Városi Sportcsarnokhoz mindössze 7 perc az út autóval. A lakópark új osztású, a telkek közművesítettek, 700 és 1300 m2  közöttiek, a négyzetméterár 4000 forint+ÁFA.

A belvároshoz csak néhány perccel közelebb fekvő, de már Újszegedhez tartozó, szintén új osztású Lőtér lakóparkban 16 ezer  forintos négyzetméterárral találkozhatunk. Néhány utcával arrébb már 21 ezer forintért és 32 ezer forintért eladó a telkek négyzetmétere. Kiskundorozsmán 10 ezer forint az általunk talált közművesített, de bontandó házzal rendelkező telek egységára. A Béketelephez közeli Liliom lakópark telkei 12 ezer 500 forinttól indulnak. A deszki Marosmenti lakóparknál olcsóbb négyzetméterárakkal lehet találkozni például Subasán, ahol 2147 forint per négyzetméteres árral is találhatunk részben közművesetett, 10 százalékos beépíthetőségű telket.

A deszki lakópark mellett szól, hogy már 70 százalékban beépített és fiatal, családias lakókörnyezet van kialakulóban. A telkek garantáltan tehermentesek,  nem rejtegetnek kellemetlen meglepetéseket, ezért érdemes számításba venni, legyen szó álmai családi otthonáról vagy egy biztos, hosszútávú befektetésről.

További információért keressen minket a +36709676150-es telefonszámon vagy nézze meg telekkínálatunkat itt:

Az ArtHome telekkínálata

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.