+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Bérlőtípusok: az egyetemisták mellett a munkavállalókra is érdemes alapozni

Bérlőtípusok: az egyetemisták mellett a munkavállalókra is érdemes alapozni

Más és más igényeik vannak albérletkereséskor a diákoknak, és az egyre nagyobb bérlőközönséget jelentő dolgozó fiatal felnőtteknek. Megnézzük, milyen típusú lakásokat kinek érdemes kiadni.

Egy egyetemi városban, mint amilyen Szeged is, nem csoda, hogy az ingatlantulajdonosok elsősorban a diákokkal számolnak, mint potenciális albérlők.  Az utóbbi években tapasztalható ingatlanár-emelkedés miatt azonban egyre több, gyakran a munkalehetőségek miatt vidékről beköltöző, dolgozó fiatal felnőtt vesz ki albérletet hosszú távra az első lakás megvásárlása helyett. Ma már ők is potenciális bérlőközönséget jelentenek a piacon.

 

A diákok – főként a külföldiek – általában az egyetemhez közeli, belvárosi lakásokat keresik, amelyek bútorozottak, gépesítettek és teljesen felszereltek, hiszen csak egy-egy tanévre, vagy tanulmányaik néhány évére terveznek, és nem akarják nyaranta hazacipelni a mosógépet vagy az ágyukat. A többszobás, nagyobb alapterületű lakások is vonzóak lehetnek az egyetemisták számára, amelyet többen vehetnek ki, megosztva a költségeket. Ennél a közönségnél nagyobb fluktuációra, rövidebb bérleti időszakra számíthatunk és a nyári időszak kiesésével is kalkulálnunk kell.

Ezzel szemben a már dolgozó 25-40 közötti felnőttek, párok sokkal inkább a részben bútorozott vagy bútorozatlan lakásokat keresik, amelyeket a saját elképzeléseik szerint rendezhetnek be. Az ingatlantulajdonosnak mindez megtakarítást jelent, hiszen nem kell felszerelni a lakást, és a berendezés amortizációjával sem kell számolni.

 

Ennek az albérlőközönségnek a számára sokkal inkább a pakolózónán kívüli, garázzsal, parkolóhellyel rendelkező, jó infrastruktúrájú, nyugodt környéken lévő lakások a vonzóak, mintsem a belvárosi kávézók, szórakozóhelyek közelében lévők. Ilyen környéknek számít Szegeden például Alsó- és Felsőváros vagy Rókus. A dolgozó felnőttek esetében pedig az eldurvuló házibuliktól is kevésbé kell tartania az ingatlan tulajdonosának, ráadásul a diákokkal ellentétben ők nem mennek haza nyáron, hosszabb távon lehet velük számolni.

Mindkét albérlőközönség előnyben részesíti az új vagy újszerű, mindenképpen modern kialakítású lakásokat. Így ha vásárláson törjük a fejünket válasszunk ezen típusok közül. Ha felújításban gondolkodunk alakítsuk a lakást a mai igényeknek megfelelő stílusúra, a kialakítás és a bútorozás is legyen trendy, de általános ízlésnek megfelelő.

 

Összefoglalva tehát: Milyen lakást válasszunk …

… ha diákoknak szeretnénk kiadni?

belvárosi,
egy vagy kétszobás
modern, jól felszerelt, gépesített lakást,
amelyeket magasabb áron vásárolhatunk meg, de a havi bérleti díj is magasabb lesz

… dolgozó felnőtteknek adnánk bérbe?

Belvárostól kissé távolabb eső, nyugodt környezetben lévő, jó infrastruktúrájú,
bútorozatlan vagy részben bútorozott,
egy, de inkább két hálószobával rendelkező lakásokat,
parkolóval vagy garázzsal,
amelyekhez alacsonyabb áron juthatunk hozzá, de a bevételeink is kissé alacsonyabbak lesznek

Érdemes szakértő tanácsát kérni a választásnál, hiszen a kiadásban nagy rutinnal rendelkező ingatlanosok hasznos ötletekkel segíthetik már az ingatlan megvásárlása során is.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.