+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Az otthonfelújítási támogatásról

Az otthonfelújítási támogatásról

Az otthonfelújítási támogatás sok család számára nyújt lehetőséget arra, hogy jelenlegi ingatlanukat felújítsák vagy akár olyan ingatlan vásárlásába fogjanak, ami felújításra szorul. A támogatás feltételei még nem teljesen ismertek, de összegyűjtöttük az eddigi bejelentések alapján mire kell odafigyelni, hogy jogosultak legyünk rá.

Januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. Az új értékesítésű ingatlanok áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vesznek új ingatlant, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant, és tetőtér-beépítéséhez is igényelhető a csok akár teljes összege.

Mik a feltételek?

Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást – mondja a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin az MTI hírére hivatkozva.

Fontos kitétel a januári időpont, a teljesítés mindenképpen januári dátumú kell, hogy legyen.

Az otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe tehát, akik:

legalább egy gyermeket nevelnek.
házasok, élettársak és egyszülős családok
amennyiben elváltak, a gyermekfelügyeletet megosztó szülők megoszthatják egymás között a támogatást
folyamatos tb-jogviszonyuk van, vagyis az elmúlt évben legfeljebb 30 napra szakították meg (ez a jogviszony felsőoktatásból is származhat, illetve a járvány miatt az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik
január elseje után újítanak fel

A szülők a várandósság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek fogyatékossággal él, a szülő gyermekek otthongondozási díjra jogosult utána, nem számít az életkor.

A támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra is igénybe vehető, utóbbihoz szerződést kell kötni, emellett pedig mind az anyagköltségről, mind a munkadíjról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárnak (MÁK).

Az igénylés teljes egésze elektronikusan intézhető. A számlák benyújtása után a MÁK-nak 30 napja van elbírálni a támogatást, ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget. A folyósítás után a kormányhivatal hat hónapig bármikor ellenőrizheti, hogy az igénylők a megítélt összeget valóban arra fordították, amire kapták.

A tájékoztatás szerint a támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe, ha eladják a házat, lakást, nem kell visszafizetniük a támogatás összegét, de többször nem élhetnek a lehetőséggel. Az ingatlan új tulajdonosa igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette.

*Forrás: nlc.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.