+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Az ingatlanpiac alakulása Magyarországon 2023-ban

Az ingatlanpiac alakulása Magyarországon 2023-ban

A magyarországi ingatlanpiacot 2023-ban különböző gazdasági és társadalmi tényezők befolyásolták. A globális bizonytalanságok ellenére a magyar gazdaság rugalmas maradt, ami táplálta a keresletet az ingatlanszektorban. Íme a legfontosabb fejlemények áttekintése.

 

Urbanizáció - főváros vs. vidék

A városi területek, különösen Budapest, továbbra is jelentős figyelmet keltettek a befektetők és a lakásvásárlók körében. A főváros megőrizte az ingatlanpiaci tevékenységek elsődleges központjaként betöltött státuszát, amit a munkalehetőségek, a kulturális kényelem és az infrastruktúra fejlődése hajtott.

Az olyan vidéki városokban, mint Debrecen, Szeged és Pécs, szintén folyamatosan nőtt a kereslet, amit a jobb életminőség és a Budapesthez képest alacsonyabb megélhetési költségek támasztottak alá.

Lakossági szektor

A lakáspiac továbbra is erős maradt, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a modern, fenntartható és intelligens lakásépítési megoldásokra. A fejlesztők egyre inkább a környezetbarát kialakításra és az energiahatékony jellemzőkre összpontosítottak, hogy megfeleljenek a változó fogyasztói igényeknek. Ehhez kapcsolódik, hogy 2023 őszétől új szabályozás született az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban.

A lakások iránti kereslet, különösen a városközpontokban, meghaladta a kínálatot, ami a legtöbb helyen az árak emelkedéséhez vezetett. A kormányzati intézkedések, a CSOK PLUSZ és a NAPELEM PLUSZ  program bejelentése azonban az év végére egyfajta lassulást, kivárást eredményezett. 

Az ingatlanpiac alakulása 2023 január és 2024 január között.

 

Kormányzati kezdeményezések és szabályozások:

A magyar kormány intézkedéseket vezetett be az ingatlanszektor támogatására és a gazdasági növekedés ösztönzésére. Az olyan kezdeményezések, mint az ingatlanfejlesztők és a lakásvásárlók számára nyújtott adókedvezmények a befektetések és a lakástulajdonlás ösztönzését célozták.

A szabályozási kereteket felülvizsgálták az átláthatóság és a befektetői bizalom növelése érdekében. Szigorúbb szabályozást vezettek be a külföldi ingatlanbefektetésekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése és a fenntartható fejlesztési gyakorlatok biztosítása érdekében.

 

Külföldi befektetések és piaci hangulat:

A külföldi befektetők továbbra is érdeklődést mutattak a magyar ingatlanpiac iránt, amelyet a kedvező gazdasági feltételek és a más európai városokhoz képest viszonylag alacsonyabb ingatlanárak vonzottak. Az intézményi befektetők, különösen Nyugat-Európából és Ázsiából, változatos lehetőségeket kerestek a lakó-, kereskedelmi és vendéglátó szegmensekben.

 
 

 

 

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.