+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!
Albérlet-kisokos diákoknak: erre figyelj kereséskor!

Albérlet-kisokos diákoknak: erre figyelj kereséskor!

Miután megünnepelted, hogy felvettek a kinézett egyetemi szakra vagy képzésre, ne halaszd sokáig az albérletkeresést, mert nem vagy egyedül: szeptemberben 7500 gólya kezdi meg a tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, akik közül bőven akad versenytársad az albérletpiacon. Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amit érdemes megfogadni, ha nem akarsz mellényúlni az első albérleteddel.

Kérdezz körbe – akár szakértőt is! 

Ha nem vagy ismerős a városban, akkor kérdezősködj ismerősöknél, vagy az egyetemen mentoroknál, hogy milyen tapasztalataik vannak. Ha biztosra szeretnél menni, kérd szakértő segítségét: az ingatlanos szakember szűkíti az igényeid alapján a kínálatot, de a szerződéskötésben és a költözködés lebonyolításában is segítséget tud nyújtani. Sőt, ha ezt kéred, még az albérleti díjat is eljuttathatod rajta keresztül a főbérlőnek, de a szükség esetén szerelőt vagy takarítót is igényelhetsz a közreműködésével. Az ingatlanosok kínálata ráadásul már átesett egyfajta válogatáson, hiszen a nagyon problémás főbérlőkkel nem éri meg foglalkoznia egy irodának.

Legyen gyanús, ha túl olcsó!

Nem könnyű megfizethető albérletet találni, de ne dőlj be a túl kedvező ajánlatoknak! Alaposan járj utána, hogy miért olyan olcsó az ár. Lehet, hogy valóban szerencséd van, de az is lehet, hogy a rossz környéken van a lakás, vagy gond van a szomszédokkal, esetleg a hirdetés képei nem valósak, és sokkal rosszabb állapotban van az ingatlan. Ha nehézséget jelentenek az anyagiak, inkább válassz több különbejáratú szobával rendelkező albérletet, amit más hallgatótársakkal közösen vehettek ki! Még így is kényelmesebb, mint a kollégiumban.

Szerződés, szerződés, szerződés!

Macerának tűnik a szerződés, és talán a tulajdonos nem is ragaszkodik hozzá, de nem ajánlott átugrani ezt a fontos lépést, mert a szerződés téged is véd: lefixálhatjátok meghatározott időre az albérleti díjakat, így nem emelhet váratlanul lakbért egyik-hónapról másikra a főbérlő.

Megegyezhettek abban is, hogy fix vagy határozatlan ideig maradsz és a mik a felmondás feltételei – érdemes eldönteni például előre, hogy nyáron szeretnéd-e fenntartani az albérletet, ha esetleg maradsz dolgozni, gyakorlatra vagy csak bulizni. Jó, ha a kifizetett kauciónak is van írásos nyoma, illetve annak, hogy milyen esetekben tarthatja vissza a főbérlő az összeget, vagy annak egy részét. Diákként valószínűleg bútorozott, gépesített lakást választasz, így ezekről az eszközökről is érdemes listát készíteni, elkerülve az esetleges kellemetlen helyzeteket. A berendezések garanciális hibáinak javíttatása, és a rendeltetésszerű használat ellenére is bekövetkező állagromlás (pl. nyílászárók elöregedése) költségei sem téged terhelnek, de a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkat neked kell megfizetni.  

Érdemes áttekinteni a közös költség tételeit, és lehetőség szerint megbeszélni a tulajdonossal, hogy a hosszú távon megvalósuló, téged nem érintő korszerűsítések költségeit ő állja.  

Tisztázd a szabályokat!

Még az elején beszéljétek meg, hogy mit lehet és mit nem az albérletben. Van olyan tulajdonos, aki megtiltja a nagyobb összejöveteleket, de az is lehet, hogy tilos dohányozni a lakásban, a teraszon vagy a közös gangon. Ha kisállatot szeretnél tartani, arról is egyeztetni kell a főbérlővel. Jó ezeket előre tudni, és időben tovább állni, ha nagyon nem egyeznek az elképzelések, megkímélve magad sok vitától, kellemetlen szituációtól. A szabályok nemcsak rád vonatkozhatnak: megegyezhettek például abban is, hogy milyen időközönként néz rá a tulajdonos a lakására.

Óraállások ellenőrzése

Ha megvan a tökéletes lakás, és a főbérlővel is megtaláltad a közös hangot, akkor olvassátok le közösen a mérőórákat (ezeket az értékeket is érdemes a szerződésbe belefoglalni), hogy valóban csak a saját fogyasztásod után fizess a későbbiekben. Kérj korábbi közüzemi számlákat is a főbérlőtől, így nemcsak a rezsiköltségekről kaphatsz pontosabb képet, de meggyőződhetsz arról is, hogy nincs tartozás a szolgáltató felé, amit esetleg veled akarnak majd megfizettetni. 

Légy jóban a szomszédokkal

A szomszédokat nem mi választjuk magunk köré, de jó velük jóban lenni lehetőség szerint – főleg ha lakótárs nélkül, a szülőktől távol bérelsz lakást, akkor ugyanis jobban a szomszédokra vagy utalva, ha problémád van. Tudnod kell, hogy a főbérlőknek többnyire számít, hogy a lakóközösséggel ne legyen rossz a viszonya, hiszen az ő lakása akkor is ott lesz, ha te tovább állsz, vagy befejezed a tanulmányaidat. Ha elmérgesedik a viszony közted és a szomszédok között, akkor nagyobb valószínűséggel a te talpadra kerül útilapu.

Irodán keresztül bérelni

Végül, de nem utolsósorban érdemes irodán keresztül kibérelni leendő lakásod, ha tapasztalatlan vagy egy lakás menedzselésében. Az ingatlanirodák lakáskezelői gyorsan megoldást találnak az esetleges felmerülő problémákra, legyen az egy meghibásodás vagy egy irreálisan magas közüzemi számla. Az is jól jöhet, ha a közvetítőn keresztül tartod a kapcsolatot a főbérlőddel, hiszen így minden kérdéses szituációt helyetted a kezelő intéz. Ha bármilyen problémád van, általuk biztosan gyorsabb megoldást találni, mint egyedül megoldani ezeket a helyzeteket egy idegen városban.

Ha bármi kérdésed merül fel árakról, a bérlés folyamatáról, fordulj hozzánk bizalommal!

Bérelni szeretnél hosszabb távra?

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.