+36 (70) 330 7577

HungarianHungarian
Naprakész leszek!

3 hiba, amit elkövethetsz lakás eladásakor

A lakáseladás egy külön szakma. Igen, mi is imádjuk a DIY-t, magunk újítjuk fel a kerti székünket, de a komolyabb szakmunkához, például új konyhaszekrényünk elkészítéshez mégis szakértőt hívunk. Mert ő ért hozzá. Az ingatlan eladás is valami ilyesmi. Ugyanúgy, mint minden más tevékenységnek, vannak apró részletei, trükkjei, amikre a laikus nem is gondol, mégis százezreket jelenthetnek az eladásnál és rengeteg időt, energiát, bosszankodást spórolhatunk meg vele.

Nézzük meg, mik azok a hibák, amiket gyakran elkövetnek a lakástulajdonosok az értékesítési folyamat során:

1. Nincs egyetértés a tulajdonosok között

Leginkább öröklés esetén fordul elő, hogy az ingatlannak több, nem feltétlenül egy cél felé húzó tulajdonosa van. Itt elég nehéz közös nevezőre jutni, van akinek jobban szüksége van az eladásból származó bevételre, van aki egyáltalán nem érdekelt az eladásban. Sokszor már eleve kiélezett érzelmi helyzetben indul az értékesítési folyamat, és az eladás további konfliktusokhoz vezet. Érdemes ilyenkor egy független szakértőt bevonni, aki összefogja az álláspontokat és levezényli az eladást, mindenki érdekeit képviselve.

Hiba: Ugyanaz az ingatlan több áron meghirdetve

Nemrégiben egy 6 tulajdonossal rendelkező panellakás értékesítésében vettünk részt. A lakásra gyorsan vevőt találtunk, megállapodtunk egy 18,2 millió forintos vételárban. Ekkor a vevő felfedezte, hogy az egyik tulajdonos meghirdette a lakást 17,5 milló forintért (ennyiért egyébként a többi tulajdonos nem adta volna el az ingatlant). Végül – miután majdnem elveszett a vevő a téves információ miatt – 18 millió forintban állapodtunk meg és kötöttünk szerződést. A tulajdonosok így vesztettek az üzleten, és a vevőben is rossz érzés támadt. Szerencsére az ingatlan így is jó áron kelt el és sikerült elégedetten felállni mindenkinek a tárgyalóasztaltól.
Megoldás: Egységesen hirdessünk! Mielőtt elkezdjük az értékesítést legyen egy közös álláspont a hirdetési és lehetőleg a végső eladási árra vonatkozóan is.
Miben segíthetünk: Független szakértőként segítünk meghatározni a reális vételárat, egységes hirdetési kampányt alkalmazunk és lezongorázzuk az eladási folyamatot. A feleknek csak a szerződéskötésen kell részt venniük.

2. Túlárazott ingatlan

A piac szárnyal, az árak Szegeden soha nem látott csúcsokat döntenek. Ezen felbuzdulva sokan magasan a piaci ár fölött árazzák be lakásukat, házukat. Próbálkozni persze lehet, de csodát a keresleti piacon sem lehet várni.

Hiba: Magasan a piaci ár felett meghirdetett ingatlan

Gyakran találkozunk olyan törekvésekkel, hogy egy lakást magasan a jelenlegi piaci ár fölött kezdenek el hirdetni. A “Próbáljuk meg, hátha ennyiért elmegy” elv ugyan megnyugtathatja az eladni szándékozókat, hogy nem “kótyavetyélik el” az ingatlant, de ezen kívül más eredményt nemigen várhatunk ettől. Azt kell látni, hogy bármilyen piaci körülmények között is a vevők az adott választékból, az adott kategóriában a legkedvezőbb paraméterekkel rendelkező ingatlant fogják kiválasztani. Ebben az ár az egyik legjelentősebb tényező. Időt, energiát és csalódást spórolunk meg magunknak, ha ezt tudomásul vesszük. Ellenkező esetben az ingatlanunk sokáig a piacon lesz és megvan a veszélye, hogy a vevők már csak azért sem ezt választják. Sokan gondolkodnak úgy, hogy a régóta hirdetett ingatlannal “biztos valami baj van”.
Megoldás: Próbáljunk reális piaci árat meghatározni az ingatlan eladási folyamat megkezdésénél. Ezzel egyből potenciális vevőket fogunk megtalálni és lényegesen lerövidül az eladási folyamat.
Miben segíthetünk: Konkrét eladási statisztikákkal rendelkezünk, nem csak a hirdetési árak alapján árazunk. Felmérjük az ingatlant és meghatározzuk a lehető legmagasabb eladási árat. Ezen az áron gyorsan értékesítjük a lakást/házat.

3. Nincs felkészítve a lakás vagy ház az eladásra

Akár örököltük az ingatlant, akár élünk/éltünk benne, tudomásul kell vennünk, hogy az eladás megkezdésekor az egy árucikké válik. Ha elmulasztjuk kellőképpen tálalni, kínálni a portékánkat súlyos milliókat, de százezreket biztosan bukunk az üzleten.

Hiba: A vevő úgysem azt nézi

De. Azt nézi. Sőt érzi, szagolja, benyomása van róla. Tudomásul kell venni, hogy ha piacra dobjuk ingatlanunkat az másoknak egy árucikk, amit minden érzékszervével befogad, már az első megtekintésnél. Nagyon sokan nem képesek vagy nem akarják fejben átrendezni, elképzelni, hogy milyenné varázsolható egy lakás. Ha túlzsúfolt, nehezebben képzeli el a saját tárgyait a lakásban. Ha sötét, nem tiszta, akkor kedve sincs belegondolni, mit kezdene vele. Persze ettől dönthet úgy, hogy megveszi a lakást, de lényegesen alacsonyabb ajánlatot fog adni, mint kicsinosított állapotban tenné.
Megoldás: Tegyünk meg mindent, hogy a lakás vagy ház tiszta, rendezett, minél üresebb állapotban kerüljön a piacra. Figyeljünk a részletekre, induljunk ki abból, mi mit látnánk szívesen ha először lépnénk be az ajtón!
Miben segíthetünk: Felkészítjük az ingatlant az eladásra. Elmondjuk mire figyelj, mit rakj el, mit hagyhatsz elől a bemutatáskor. Az apró változtatásoktól akár egy komplett felújításig segítségedre leszünk.

 

Ha további információra van szükséged keress minket elérhetőségeinken!

Ingyenes felmérésért kattints ide: arthomeingatlan.hu/ingyenes-felmerest-szeretnek/

További részletek az eladásról: arthomeingatlan.hu/szolgaltatasaink/arthome-ingatlan-eladas/

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.